kolmapäev, 7. oktoober 2009

Ei ole halba ilma, on valed riided!

Läbi saju vudisid täna esimese klassi õpilased Tondi raamatukokku. Igale lapsele jagati tasuta raamat, et sõprus raamatuga saaks alata!

Tore oli tutvuda ka häält tegevate laste raamatutega. Selgeks sai ka käitumine raamatukogus ja see tõsiasi, et raamatut tuleb hoida ja kaitsta ning et raamat on sinu tõeline sõber!

Kohe kui koolimajja tagasi jõudsime, sõid lapsed lõunat ja taas vihmasesse õue, sest naabruses - Tondi Maneezis - ootasid meid taas hobused Matu ja Allu. Lapsed saavad oma lemmikuid toita - ka seda tööd tuleb õppida ja ratsutada.

Peale talliskäiku ootasid tublid 5a ja 6a tüdrukud huvijuhti, et õigeks ajaks jõuda Tallinna Botaanikaaeda, Kloostrimetsa!
Tänane Looduslapse esimene õppetund algas mürktaimede teemaga. Kahetunnine õpe oli koostatud nõnda, et esimese tunni matkasime mööda suurt botaanika aeda ja otsisime üles meile vajalikud taimed. Õppetundi tuli kuulata väga tähelepanelikult! Hiljem õppeklassis lahendasime ristsõna, mis kinnistas õpilaste teadmised mürgiste taimede osas. Õuesõpe vihma käes polnudki mõeldud virisejatele vaid neile lastele, kes tõesti ka ise tahavad ja huvi tunnevad.Täna said lapsed teada, et roomav, poolpuitund varre ning violetsete õitega taim on väga mürgine maavits, mille viljad on punased ning millega ei või mängida ja suhu toppida! Kohtasime taime, mis lõhnas nagu seller aga tegemist oli hoopiski väga ohtliku mürkputkega! Samuti nägime mitme meetri pikkust hiidputke, millel olid väga suured lehed ja mis on Eestisse toodud juba 100 aastat tagasi. Hiidputk tekitab nahale lausa põletushaavu ja ville! Botaanikaaias on ka mitmeid sorte jugapuid, millel on sügisel meelitavalt punased marjad, aga ettevaatust! - ka jugapuu on mürgine! Metsa all kohtasime musta, justkui ülelakitud mustamarja, meenutas justkui mustikat aga tegu oli ussilakaga, märkasime piibelehe üksikuid punaseid marju, ümaraid prõksuvaid valgeid marju aga kõik need on mürgised - nendega ei tohi mängida! Leidsime veel kuslapuu, lodjapuu, kikkerpuu aga ka neil kõigil kasvavad väga mürgised viljad!

Kui ka ristsõna sai lahendatud, võisid lapsed kogeda, et tänane päev oli tõesti põnev ja täis eluks vajalikku teavet. Tõeline õppimine ei käi ainult klassiruumis ja raamatuga!

Saime selgeks ka kaks elutõde:
1. ei ole olemas halba ilma on vaid valed riided!
2. KIIRUSTA aga AEGLASELT!

1 kommentaar:

  1. Oh, oleks tahtnud ka koos teiega botaanikaaias taimi otsida... Aga meie õppisime seekord ruumis ja raamatuga. ;)

    VastaKustuta