pühapäev, 28. aprill 2013

12 kevadlille koos verivärske naadiga

Tallinna Botaanikaaias  kevad võimutseb-leidsime 12 erinevat kevadlille, mis kõik korraga õitsevad!Kõigepealt leidsime ülase siis sinilille, paiselehe, lumikellukese, krookused,kirgaslilled,siniliiliad,märtsikellukesed, valevlilled, koerahambad, karukella,kanakoolu ning jänesekapsad.Maitsesime ka äsjatärganud naati-küll oli hea, palju aromaatsem kui rucola!
Kaevasime ja tegime katseid mullaga, määrasime mullaliigid.Saime teada mulla tekkimiseloo,millest muld koosneb,mis on huumus ja mullahorisondid.Valmistasime mullaprofiili äigejoonise ning äigejäljed, samuti tegime mullalõimised ning saime teada-milline näeb välja savimuld,liivsavimuld ning liivmuld.
Avastasime, et mullas on nii vett kui ka õhku-selleks valasime katseklaasi mulda ning vett ning jälgisime, et millisest mullast eraldub rohkem mullikesi.Tegime järelduse, et mullirikkam muld on kõige sobivam aiataimedele!
Uues katses sõelusime mulda ja uurisime luubiga-mis jäi sõelale.Leidsime mulla mineraalosad, orgaanilised osad ja ka mineraalorgaanilised osad, milleks olid huumus, juuretükid, rähaterad, lehetükikesed, liivaterad, putukate kuivanud kehaosad, savi , sõmerad!
Praktiline tund mullast õpetas meile osakest loodusest  ja kõige suurem rõõm oli ise tegemine värskes õhus keset metsa!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar